Tradiții și obiceiuri la nunti –  le vedem  si ne intrebăm ce însemnătate au.  Ne uităm la partener si cu privirea mai că îl întrebăm “de ce sa le fac ? ce reprezinta ele?”.

Ce fel de om ești? Ai crescut într-un mediu în care tradițiile si obiceiurile au o însemnătate aparte pentru tine și nu pot fi trecute cu vederea; sau poate, mediul din care provii nu a fost unul înconjurat de obiceiuri si s-au evitat pentru că nu au fost tratate cu prea multă importanță; sau probabil ele au fost realizate, dar tu nu ai prins drag de ele.

Cu riscul de a spune probabil lucrurilor prea mult pe nume, haideți să fim sinceri cu noi și să ne gândim de două ori înainte de a accepta propunerile mamei, soacrei, sau a oricărei alte rude atunci când vine vorba de propria noastră nuntă.

Voi aduce în discuție câteva tradiții și obiceiuri la nunti, le vom descrie pe scurt, iar la final vom încerca să vedem în ce categorie te încadrezi.

Cu toate acestea, să nu uităm că multe dintre tradițiile și obiceiurile  românești sunt la baza supersitiții transformate în obiceiuri, iar cele mai multe dintre ele și-au pierdut semnificațiile, așa că, să ne gândim pentru un minut dacă o parte dintre ele își câștigă dreptul de a vă fura câteva minute de la propria nuntă, timp care ar putea fi ales pentru altceva mai benefic.

În primul rând, adevăratele tradiții și obiceiuri la nunti prind un gust mai autentic atunci când sunt  însoțite de un port popular. Nu ești atrasă de îmbracămintea tradițională, deci teoretic,nici niște tradiții îndeplinite de la cap la coadă nu ți se potrivesc. Mereu am apreciat tinerii ce se dedică cu adevărat obiceiurilor românești: au grijă atat la îmbracămintea lor, cât și la cea a domnișoarelor și cavalerilor de onoare,care va fi de asemenea în acord popular. Iubirea față de semnificații constă și în acest detaliu. Și până la urmă, reusita unei nunta înseamnă detalii.

Prima parte a zilei-conform tradițiilor și obiceiurilor la nunti- are loc la mire acasă. Acesta este aranjat, bărbierit ,îmbrăcat de către cavaleri, după care urmează a se îndrepta cu întreg alaiul la casa nașilor. La casa nașilor, mirele dăruiește buchetul nașei, cei doi părinti spirituali având datoria de a servi invitații cu vin și câteva aperitive. După ce vizita la aceștia ia sfârșit, toți cei prezenți se vor îndrepta spre mireasă acasă, unde va începe gătitul miresei, întâlnirea mirelui cu mireasa, punerea cocardelor la invitați, aruncarea colacului si desigur, hora miresei.

Acum, să recapitulăm aceste evenimente mai la rece. În momentul in care dorim să avem o nuntă cu tradiții de la A la Z, trebuie să luăm în considerare timpul avut la dispoziție și cât suntem dispuși să ne obosim fizic. Să luăm în calcul faptul că, putem avea și întârziați, motiv pentru care probabil gătitul mirelui nu va începe, de exemplu, la 11.00, ci va începe la 11:15. Nu pare o așteptare semnificativă, dar este abia începutul zilei și programul se decalează.

Tot drumul până la nași, timpul acordat și acolo, plus drumul până la mireasă și dacă luăm în considerare o posibilă vreme de vară în care soarele arde cu putere, nu va aduce nimănui un avantaj fizic cu siguranță, ci mai degrabă, va extenua.

Gătitul miresei este un obicei unic, în care tânăra va fi ajutată de cine dorește ea (domnișoare de onoare, mamă, nașă) să fie îmbrăcată în rochie, să fie admirată, privirile toate aflându-se în acest moment pe ea. În ochii tuturor, mirele vine și îi aduce buchetul, văzând-o în rochia albă, iar dupa acest eveniment are loc căutarea verighetelor aflate în bolul cu orez.

După care, cei 2 poftesc ori afară, ori în casă, pe cele 2 scaune aranjate, probabil acompaniați de o mică formație ce va cânta pe tot parcursul momentului. Recomand mereu mirilor, înainte de nuntă, ca cele 2 scaune să fie ferite de soare, căci din nou, putem avea de a face cu un soare ce va deranja atât protagoniștii, cât și imaginii de pe cameră.

Tot în cadrul tradiții și obiceiuri la nunti se inscrie si “iertăciunea”, moment în care mirele și mireasa cer binecuvântarea de la părinți, un moment precedent cununiei religioase, ce încheie pregătirea mirilor. Urmează ruperea și aruncarea colacului/turtei și hora miresei. După cum se preferă, invitații sunt poftiți la masă după hora miresei sau înaintea acesteia.

Și cam așa s-ar desfășura, pe scurt, în mod tradițional prima parte a zilei unei nunți, care în medie, ar putea ajunge să dureze undeva pe la 3-4 ore.

În stil modern, în zilele de astăzi, unii miri preferă să simplifice tradițiile și obiceiurile la nunti. Gătitul în acest caz are loc la hotel sau este închiriat un apartament, în care mirii se pot pregăti separat fără să se vadă, sau pot fi închiriate 2 camere separate, preferabil pe același etaj. Într-o atmosferă liniștită, acompaniați de muzica ce se aude în surdină de pe telefon (sau de la o boxă portabilă), atât mirele cât și mireasa sunt îmbrăcați, aranjați de către cavaleri, respectiv domnișoarele de onoare și nași în camere separate.

Întâlnirea dintre cei 2 are loc în camera miresei, de cele mai multe ori, prietenii vizionând în liniște întâlnirea, stând în tocul ușii, lăsându-le puțină intimitate îndrăgostiților. Mireasa, își așteaptă cu spatele viitorul soț, care vine să îi dăruiască acesteia buchetul de mireasă și să o admire în rochia albă; în această atmosferă va avea loc cunoscutul “the first look”.

Urmează “aranjarea” invitaților, care de regulă sunt mult mai puțini decât la un gătit tradițional; în cele mai multe din cazuri, am observat cum cavalerii de onoare sunt asortați cu ajutorul unor papioane, iar domnișoarele de onoare fie de brățări, asemenea concardelor, fie de mici buchețele cu flori. După aceste evenimente, invitații alături de miri vor ciocni un pahar de șampanie, vor sta puțin de vorbă și se vor îndrepta spre ceremonia religioasă. În acest fel, nimeni nu va mai fi nevoit să realizeze drumuri de la o casa la cealaltă, așa cum nici soarele nu va mai fi o problemă.

Această modalitate modernă a desfășurării primei părti a unei nunți ocupă în medie o 1,5-2 ore.

Fiecare are dreptul de a își organiza nunta exact așa cum dorește, așa cum fiecare dintre noi știm cât timp dorim să acordăm anumitor aspecte din ziua respectivă, dacă vrem să punem unele tradiții și obiceiuri la nunti în practică, sau dacă nu. Dar un lucru este cert: voi, mirii, sunteți singurii care aveți drept de alegere asupra acestor aspecte. Voi contați și voi sunteți centrul atenției, deci sa fiți fericiți.

Tradiții și obiceiuri la nunti